fredag, mars 02, 2007

Petit-chouxer med chokladkolasås
från "Under Valnötsträdet" av Anna Bergenström och Fanny Bergenström

På allmän begäran kommer här ett mycket trevligt litet recept som får min mun att vattnas.

Det handlar om petits-chouxer, och för att göra ca. 20 sådana ska du börja med att värma upp ugnen till 200°C och lägga ut bakplåtspapper på två plåtar. OK?
Fortsätt med att koka upp 3 dl vatten och 100 g smör och sedan sänka värmen. Tillsätt därefter 2 dl vetemjöl och röra som fan tills smeten blir som en deg och släpper från kastrullkanterna. Den får inte börja koka i det här läget! Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna ett tag. Under tiden kan du dricka lite saft. Det är gott.
När smeten är lite svalare så rör du i tre ägg - ETT I TAGET. Elvisp funkar utmärkt.
Sen plockar du fram en spritspåse och letar fram ett krusigt munstycke. Häll smeten i påsen och spritsa den till golfbollsstora bullar. Kör in plåten i ugnen i typ 25 minuter. Dra fram laptopen och se ett avsnitt Simpsons, Family Guy, Futurama eller South Park. Häll upp bullarna på ett galler.
Eller förresten, strunta i att se på nån fånig tecknad serie, gör istället chokladkolasåsen! Det är enkelt, häll upp 100 gram smör, en deciliter ljus sirap, en deciliter socker, fyra matskedar kakao, två deciliter grädde samt två deciliter standardmjölk (jag älskar det ordet!). Koka sakta under omrörning. Det tar ungefär den tiden det tar att grädda petit-chouxerna eller att se ett avsnitt av tidigare nämnda fåniga tecknade serier.

När det är dags att trycka i sig läckerheterna, dela bullarna på hälften och ringla över chokladkolasåsen.

Fan. Nu måste jag gå och äta lite socker.

Etiketter:

2 Comments:

  • alltså. det tråkiga med sådana är ju det att det inte är ngt socker i dem! att baka utan socker är ju som... som sommar utan sol och vinter utan snö och vem vill leva så? (lasse lindh <3)

    By Blogger Lotta Olovsson, at 5 mars 2007 kl. 19:09  

  • Jag gillar Renuddens kulinariska upplevelser. Keep it real.

    By Anonymous Anonym, at 6 mars 2007 kl. 11:29  

Skicka en kommentar

<< Home